S*Cederskogens Nyhetsdagbok!

Nytt & uppdaterat i april...

2014-04-24


2014-04-24

4 veckor...

Bröderna Qurt, Qnut & Qay har hunnit bli 4 veckor ♥♥♥ Vi njuter för fullt av deras små upptåg nu när de har fått sin lilla hage och börjat upptäcka världen med stor nyfikenhet och en rejäl portion självförtroende ;-) Ledare i tungviktsligan är Qay med sina 640 gram, 4 veckor gammal.

Jag har uppdaterat med nya fyraveckorsbilder på våra små charmtroll. Se de här->

Annars har vi mest njutigt av Påskledigheten tillsammans sedan jag var här och skrev förra veckan... Första utflykten med husvagnen för denna säsongen är avnjuten. Det blev några soliga dagar under Påsken i Ängelholm på Råbocka camping med bland annat en trevlig utflykt till Ängelholms super fina Hembygdspark. Den kan jag verkligen rekommendera om man har lite mindre barn som uppskattar djur, natur och lekparker :-)

Sen har vi inlett operation bantning av katt här hemma... Vi har grunnat på en lösning som ska fungera smidigt i ett hem med flera katter ett tag nu. Vår lösning blev en bänk med två olika "rum" och en kattlucka till varje rum som styrs med hjälp av katternas id-chip.

 

Så den ena luckan släpper bara in den katten som ska banta medan den andra luckan öppnar för de andra katterna här hemma MEN inte för den bantande katten. På så vis kan vi säkerställa att den katten som behöver gå ner i vikt bara får i sig den sortens mat som den ska och i den mängd som rekommenderas.

Vi har provat detta sedan i måndags och ännu fungerar det bra och alla katterna verkar förstå hur luckorna fungerar och hittar till maten :-)

Detta får bli allt för denna veckan... Nu ska jag och Hugo ge oss till dagis för att hämta hem Clara ♥

Ha det bäst!

//Petra


 

2014-04-17

GLAD PÅSK...

Önskar vi er alla :-) Hoppas ni alla får en härlig Påskhelg.. Själv tänker jag njuta av ledigheten med hela familjen samlad & hoppas på att få lapa lite av den utlovade solen! *underbart*

Vårt grabbgäng i Q-kullen har blivit 3 veckor och nya bilder ligger ute! Se de här-> I veckan har vi haft lite namngivning här hemma så nu har alla killarna fått sina namn ;-) Alla tre växer så det knakar & mår alldeles utmärkt Ännu nöjer sig killarna med att vara i bolådan men de börjar bli mer och mer nyfikna på omgivningen utanför..

Vår S*Cederskogens Polly Polaris har blivit 4 månader! Det finns lite nya bilder på henne HÄR-> 

//Petra

 


 

2014-04-10

Tre små tjockisar...

Ytterligare en vecka har passerat. Vår grabbtrio mår alldeles utmärkt och växer så det knakar :-) Det är tre härliga killar vi har här hemma De har hunnit bli två veckor gamla och jag har uppdaterat med nya färska bilder på vår trio! Se bilderna här->

Vi har spånat en del på deras namn men vi vill nog "känna" på dem en vecka till ;-))

Annat nytt sedan sist är ju att vår lilla solstråle Hugo har hunnit bli hela 5 månader Åh, även om det låter lite som en klyscha så undrar jag lite vart de månaderna har tagit vägen?! Tiden går verkligen otroligt fort, det gäller och ta vara på tiden! Leva i nuet, men det är lättare sagt än gjort ibland..

Åh, apropå det så vill jag tacka ALLA som har ringt, skickat meddelande och mailat efter vår förlust!!  Jag har inte svarat på alla men ni ska veta att det har gett styka och värmt i hjärta och själ TACK snälla!! :-)

Nu önskar alla en fortsatt skön vecka :-)

//Petra

Hugo 5 månader

Q-pojke ns0922, 2v


2014-04-03

Ibland känns livet orättvist…

Allt blir inte alltid som man tror och önskar här i livet :-( Vi tingades säga farväl till tre små änglar i vår Q-kull alldeles för tidigt… Eländet började på fredagsmorgonen när jag skulle väga kattungarna. De var då lite mer än 1 dygn gamla . Alla kattungarna hade under torsdagsdygnet vänt viktkurvan uppåt efter födseln och även på fredags morgonen hade alla förutom sköldpaddan ökat fint i vikt över natten.  Paddan däremot hade minskat 5 gram i vikt över natten, kändes slö och ville inte dia på Wichita. Allt gick så otroligt fort från det att hon på kvällen innan (torsdag) hade ökat fint i vikt, var stark och livskraftig tills att nästa morgon vara näst intill apatisk. Vi försökte med allt som stod i vår makt men det skulle visa sig att hennes liv inte gick att rädda :-(

Vid denna tidpunkten var de andra fem kattungarna hos Wichita pigga och livskraftiga! Alla fem låg hos Wichita och diade. Allt verkade frid och fröjd *härligt* Vad jag inte visste då var att senare samma dag skulle historien upprepa sig… Under den kvällen rycktes ytterligare två små liv bort från sin mamma och syskon…

Sov gott älskade små änglar ♥♥♥

Det har varit en otroligt gräsligt erfarenhet och det gör så ont i mig när det blir så här :-( Wichita har hela tiden tagit väl hand om sina små skyddslingar och varit en enastående mamma..  Det enda vi märkte av var natten mellan fredag och lördag då hon nog saknade sina små änglar, men efter det har hon kommit till ro och tar väl hand om sina pojkar  De tre kattungarna som är kvar mår jättebra, ökar fint i vikt och har hela tiden varit starka livskraftiga killar ♥♥♥

Vi har låtit blodgruppera Wichita då vi misstänkte att det kunde röra sig om neonatal isoerytrolys hos kattungarna, dvs blodgruppsinkompatibilitet med tidig död hos kattungarna som följd. Felin neonatal isoerytrolys uppkommer om man parar en hona som har blodgrupp B med en hane som har blodgrupp A. Kattungarna kan då bli förgiftade av råmjölken ifall de har en annan blodgrupp än sin mor. Antikropparna bryter ned kattungarnas röda blodkroppar när de diar modersmjölken, vilket oftast leder till hastigt dödsfall inom de första dygnen utan någon synbar orsak. Blodgrupp B är väldigt ovanligt hos Skogkatter men vi kände ändå att vi ville kolla upp detta. Wichita har blodgrupp A och bär heller inte på B, så vi utesluta att det var neonatal isoerytrolys som drabbade kattungarna..

Det vi nu misstänker är att de kan ha drabbats av en akut bakterieinfektion? Bakterier som E. coli, streptokocker och stafylokocker kan orsaka, dödliga infektioner hos nyfödda kattungar. Men en säker diagnos kan bara ställas genom att odla bakterier från kattungar som obduceras.

Det man med säkerhet kan konstatera när man drabbas av sådant här är att tar man sig en allvarlig funderar på om man verkligen orkar och vill fortsätta med sin uppfödning? Men vi har bestämt oss! Vi ska rikta blicken framåt och glädjas åt de tre starka och fina killarna som faktiskt finns kvar hos oss och mår bra ♥♥♥

Det finns en länk till denna texten i kattungarnas album, längst ner under nyfödda bilderna..Se här->

Idag har jag också fotograferat vår pojktrio som blivit 1 vecka! Se bilderna här->

/Petra